Co je betaglukan
- (biochemie) přírodní komplexní oligosacharid nebo polysacharid extrahovaný z buňěčných stěn hub Hiratake (Hlíva ústričná) a Shitake (Houževnatec jedlý), používaný jako podpora imunity a pro snižování hladiny cholesterolu v krvi
- Zdroje betaglukanu
- Využití
- Typy betaglukanu
Zdroje betaglukanu
Betaglukany se v hojné míře nachází v obilovinách (ječmen a oves), houbách (shiitake, reishi, hlíva ústřičná), kvasinkách a mořských řasách.
Konzumací potravin s obsahem betaglukanů se nedá dosáhnout výraznějšího pozitivního účinku na imunitní systém. Pro tyto účely se betaglukan izoluje z různých přírodních látek, např. z buněčných stěn kvasinek a výše zmíněných hub. Tím se získává čistý betaglukan pro výrobu léčivých přípravků a doplňků stravy.
Využití
Bylo prokázáno, že betaglukany podporují imunitní systém a fungují jako podpora léčby nejrůznějších nemocí, jako jsou:
- infekce a nachlazení
- celková únava organismu
- poruchy krvetvorby
- vysoký cholesterol
- onkologická onemocnění
V léčivých přípravcích a doplňcích stravy se betaglukan kombinuje s vitamíny a dalšími léčivými látkami. Zajímavostí je, že betaglukanem se nedá předávkovat ani při dlouhodobějším používání.
Typy betaglukanu
Existuje několik typů glukanů a betaglukanů, které se liší mírou aktivity a účinnosti. Pro využití v léčivech jsou nejvýznamnější druhy beta /1,3/ a beta /1,6/-D glukan.
Komentáře
Přidat nový komentář