Gastronomie se poslední dobou dostává do popředí nejen díky velkému množství blogů a televizních pořadů o vaření, ale bohužel také díky obrovskému počtu kuchařek, které dnes píše kde kdo a v podstatě se nich opakuje stále to samé. Každá druhá celebrita má svoji kuchařku a z některých naopak napsání kuchařky celebritu udělalo. A tak neváháme a plníme si poličky kilogramy knih se šťavnatými obrázky, podle kterých málokdy něco skutečně uvaříme.
Ve své podstatě se gastronomie nevěnuje pouze receptům, ale širšímu vztahu člověka k potravě - příprava, stolování, servírování, konzumace, nebo snoubení chuti, vzhedu, vůně pokrmu s prostředím, ve kterém je konzumován. Naštěstí jedním z hlavních důvodů, proč je dnes gastronomie tak populární, je také skutečnost, že lidé se učí mít sami sebe více rádi. A konzumace potravin je jedna z věcí, kterou provozuje každý z nás.